Vendor Rating - Meten is weten

David Raaphorst heeft een brede inkoop en logistieke achtergrond en heeft de afgelopen maand de Unit4 Wholesale Vendor Rating module beetgepakt. Het resulteert in een uitgebreid implementatiedocument, onderbouwd met een aantal theoretische kaders waarom het goed is de prestaties van je leveranciers te meten, hoe je dit doet m.b.v. de vendor rating module van Unit4, en daarmee uiteindelijk de prestaties van je onderneming verhoogt.

Een onderbelicht speelveld en voor velen nog een onbekende module: vendor rating, eindelijk volwaardig uitgewerkt.

Het belang van geïntegreerde leverancier prestatiemeting

‘Meten is weten, als het maar niet leidt tot zweten’

Hoe goed presteert uw leverancier en houdt zich daarmee aan gemaakte afspraken? Vaak is het antwoord grotendeels gebaseerd op het gevoel van de inkopende organisatie. Natuurlijk heeft u een beeld welke leveranciers meer aandacht behoeven, maar vaak ontbreekt een gedegen kwantitatieve onderbouwing a.d.h.v. prestatiescores. En als deze prestatiescores bijgehouden worden, dan is dat veelal d.m.v. een standalone tool (vaak met een simpele Excel spreadsheet). Nog altijd is meten dus weten, maar moet voorkomen worden dat het een te arbeidsintensief proces worden. Laat uw organisatie dus niet zweten!

Prestatiemanagement richt zich op het monitoren en bijsturen van de gewenste prestaties van leveranciers (Inkoop in Strategisch Perspectief, A.J. Van Weele ea). Alleen als dit proces goed uitgevoerd wordt, dan is het inzichtelijk welke leverancier waarde toevoegt. Dit is belangrijke input voor gedegen risicomanagement en leveranciers relatiemanagement.

Scoremeting van de leveranciersprestaties is van belang voor gedegen risicomanagement, optimaliseren van leveranciersrelaties, bepalen van de onderhandelingspositie en nog vele anderen factoren.

Vanuit Unit4 Wholesale wordt al out-of-the-box een uitgebreide functionaliteit aangeboden om leverancier prestatiescores te meten. De volgende prestaties worden automatisch gemeten tijdens het uitvoeren van uw dagelijkse inkoopproces:

  • Leveringsbetrouwbaarheid: waarbij a.d.h.v. goederenontvangsten inzichtelijk wordt hoe tijdig en compleet de leverancier de bestelde goederen levert;
  • Kwaliteitsbetrouwbaarheid: waarbij inzichtelijke wordt of de leverancier volgens de overeengekomen specificaties levert;
  • Prijsbetrouwbaarheid: waarbij gemonitord wordt of de factuurprijs overeenkomt met de overeengekomen prijs volgens de inkooporder.

De Vendor Rating module stelt de organisatie ook in staat om verschillende normeringen te hanteren per leverancier. Dit betekent dat afhankelijk van de positionering van de leverancier de leverings-, kwaliteits- of prijsbetrouwbaarheid anders kunnen meewegen in de Vendor Rating. Portfoliomanagement dat o.a. gericht is op het classificeren van strategische en routine leveranciers, wordt hiermee prima ondersteund en maakt het mogelijk om differentiatie toe te passen en prioriteiten duidelijk te maken. Kortom, een waarde verhogende tool voor uw organisatie.

Wilt u meer informatie en/of heeft u een business case waarvoor u advies wilt hebben, neem dan contact op via [email protected] of telefonisch: +31 6 306 55 301. We helpen u graag verder!

Download hieronder het volledige kennisdocument.

Downloads:

Nog geen lid van Expertplace?

Geniet van alle voordelen die ExpertPlace te bieden heeft zoals het downloaden van kennisdocumenten, het geven van een reactie of het plaatsen en vinden van klussen en natuurlijk het directe contact met vakgenoten!

Nu registreren

Blijf op de hoogte

Je hoeft niet alles zelf te halen. We kunnen we het ook bij je brengen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we brengen je periodiek op de hoogte van de laatste kennisontwikkelingen en actuele discussies.

schrijf je in voor de nieuwsbrief